Haptotherapie is een therapievorm die geschikt is als je voornamelijk vanuit je hoofd leeft. Als je met name bezig bent met wat handig en verstandig lijkt en je niet goed meer weet wat je er eigenlijk bij voelt. Hierdoor kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Klachten waar haptotherapie  goed bij kan helpen zijn o.a.:

  • Onvoldoende grenzen kunnen stellen, overspannen of een burn-out.
  • Lichamelijke klachten met een mogelijk psychische oorzaak.
  • Verwerkingsproblemen bijv. bij trauma, scheiding, rouw.
  • Problemen bij het aangaan van contact, relaties en/of intimiteit.
  • Angstklachten zoals bijv. hyperventilatie, paniekaanvallen, enz.
  • Wanneer je gewoon niet lekker in je vel zit en niet goed weet hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

Samengevat zijn de mensen die bij een haptotherapeut komen het contact met zichzelf kwijt. De oorzaak hiervan ligt vaak in hoe je geleerd hebt de dingen te doen: opvoeding, levensloop, ziekte, pijn, enz. Maar ook traumatische ervaringen maken dat je terug wordt geworpen op je overlevingspatronen en wordt begrensd in het voelen.

Haptotherapie brengt je weer dichter bij je gevoel, meestal d.m.v. gesprekken, directe aanraking en ervaringsoefeningen. Je ervaart hoe het is om werkelijk in contact te zijn met je eigen gevoelens en emoties en wat het contact met anderen met je doet. Gaandeweg zal je steeds beter gaan herkennen en begrijpen wanneer je jezelf verliest in je hoofd of terugtrekt in je lijf. Zo kun je je stap voor stap ontdoen van vaak automatische patronen en kom je steeds meer te weten over wat bij je past. Je hoeft niet meer alleen te overleven, maar je mag gaan leven.